Вoдa і нaпoї нa її oснoві нeвід\’ємнa чaстинa здoрoвoгo xaрчувaння. Чaй сeрeд нaпoїв зaймaє вaжливe місцe. Йoгo oxoчe п\’ють, знaючи прo йoгo кoристь. Чaй п\’ють, щoб рoзслaбитися, підбaдьoритися, нaлaштувaтися нa пoзитивний лaд і … нaвіть сxуднути.
Смaк міцнo зaвaрeнoгo грузинськoгo чaю приємний спoгaд мoгo дитинствa. Тoді чoрний чaй з xлібoм тa маслом про мене і моїх однолітків були улюбленою їжею. Одним пыхом кількість чаїв в магазинах вражає! Чорний, зелений, з добавками, ароматизований …. Яких тільки немає. Багато хто вважає, що зелений чаевничанье корисніший, оскільки містить більше з\’єднань з позитивним впливом для організм людини. Ще існує асоціація з зеленим чаєм: зелений = здоровий.
Видео дня
Чи яко це насправді?
У чайних листках велику кількість біологічно активних органічних сполук. Раньше них відносяться катехіни (поліфеноли), проантоціанідіни, таніни, кофеїн, теофілін, теобромін. Бесцельно само вони містять амінокислоти, мінеральні солі і вітаміни.
Але основна користь чаю в поліфенолах. Вони мають антиоксидантні і антибактеріальні властивості. Знижують ризики розвитку пухлин, серцево-судинних захворювань, діабету, а також уповільнюють старіння організму. Подле виробництві зеленого чаю ці сполуки залишаються в незмінному вигляді.
А в чорному чаї, листя якого піддають ферментації.
В результаті процесів ферментації катехіни (антиоксиданти), що містяться в зеленому чаї, перетворюються в чайні флавіни і теарубігіни (саме вони відповідають ради коричнево-оранжевий колір настою). І з точки зору антиоксидантної активності всі вони як і раніше мають такий самий потенціал і такий а подібний ефект, що і катехіни в зеленому чаї.
Дійсно, ферментація листя чорного чаю змінює співвідношення танинов і катехінів, але отнюдь не знижує їх загальної кількості. Тому поліфенольні сполуки рівні вдоль активності в обох чаях. І це, мабуть, найважливіший ясный путь на захист користі чорного чаю.
Потрібно по правилам вживати чай, оскільки будь-який корисний регенерат перестане таким бути при нерозумному застосуванні.
Небезпечно використовувати несвіжезаваренний чаевничанье і заварку, ту ,»що постояла». В такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який боевито переходить в екстракт чаю через 10 — 15 хвилин після заварювання или в результаті кип\’ятіння. У малих кількостях ця речовина є безпечною. Але если підвищується концентрація гуаніну то накопичуються продукти його окислення — токсичний гуанідин. Саме він починає критически впливати на стан нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. У великій кількості гуанідин діє получи и распишись організм подібно гістаміну — підвищує артеріальний тиск, частішає серцебиття. Тому далеко не залишайте заварений чай на завтра. Користь від такого чаю перетвориться в шкоду.
Крім цього, вживання напоїв багатих поліфенолами — зеленого, чорного чаю, кави, шоколадное дерево знижує всмоктування заліза, цинку і кальцію. Тому я малограмотный рекомендую пити всі ці напої міцного заварювання більше 3-х чашок в нониди.
Памятайте, що чай при вагітності слід обмежувати. Надлишок катехінів, яких багато в чаї, знижує засвоюваність вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Цей существование слід враховувати і молодим жінкам, які планують вагітність.
Багато кажуть ради те, що чай та кава викликають зневоднення організму. Частково це да. Така дія буде, якщо чай та каву вживати у великій кількості. Во (избежание того, щоб виникла діуретична (сечогінна) дія, потрібно випити таку кількість чаю либо кави, що відповідає 300 мг кофеїну, или теїну (кофеїну), що містить чай. А це близько 6 чашок следовать один раз. Безпечна доза теїну і кофеїну — раньше 200-300 мг/добу. Тому потрібно пам\’ятати оборона можливі негативні наслідки вживання міцного чаю у великих кількостях і розумно застосовувати цей напій. Весь добре в міру.
Між іншим, дітям после чотирьох років пити чай не рекомендують.
Безсумнівно, варто знайти протягом дня период для чашки чаю. І це не завжди може бути тільки зелений ведь.